Blog en nieuws

‘Welkom bij’ niet gebruiken

Als u het woord ‘welkom’ intypt in Google krijgt u meer de 26 miljoen zoekresultaten. Dit komt doordat erg veel bedrijven en particulieren “Welkom op mijn website” of “Welkom bij [bedrijfsnaam]” op de voorpagina van hun website zetten. Het schrijven van “Welkom op mijn website” of “Welkom bij [bedrijfsnaam]” kan schadelijk zijn voor uw zoekresultaten.

Het is eigenlijk een totaal overbodige mededeling. Het welkom heten op een website of webshop heeft geen nut. Het voegt namelijk geen extra waarde toe. Een bezoeker op uw website voelt zich niet meer welkom dan anders. Naast het feit dat het niets toevoegt aan een pagina kan het gebruik van “welkom” ook nog eens slecht zijn voor uw website.

Slechter vindbaar

Met de H1 titel en metatag Titel van uw homepage zegt u in het kort waar uw website over gaat en waar u op gevonden wilt worden. In de titel moet u het belangrijkste zoekwoord vermelden waarop u gevonden wilt worden. Stel, u heeft een fietsenwinkel in Tilburg, dan is het slim om op uw pagina “Fietsenwinkel Tilburg” te noemen. Als u de pagina de titel “Welkom bij Fietsenwinkel Flipsen” noemt, geeft u aan dat u gevonden wilt worden op “Welkom bij”, en dat zal niet de bedoeling zijn. Het gebruik van welkom heeft dus alleen maar een negatief effect op de vindbaarheid voor uw website.

Nooit welkom gebruiken

Waarom nooit het woord welkom gebruiken?

  • Het voegt niets toe
  • Natuurlijk ben ik welkom
  • Ik ben er al, dus hoef niet meer welkom geheten te worden
  • Het neemt zichtbare en dus dure schermruimte in beslag

Naast het slechter vindbaar maken van uw website, valt u de bezoeker lastig met inhoudsloze tekst waar ze niet voor komen. Ze bezoeken uw website, omdat ze meer te weten willen komen over uw product of diensten. U moet ervoor zorgen dat bezoekers op uw website meteen de informatie krijgen waarnaar ze zoeken. Daarom is het belangrijk om in de titel te zetten waar uw website over gaat of waar uw bedrijf voor staat. Ten slotte neemt u door “Welkom bij” te gebruiken kostbare en dure schermruimte in beslag die u veel beter voor andere teksten kunt gebruiken.

Kortom, heeft u staan: Welkom op de homepage van ……, haal het dan direct weg!

Mocht u vragen hebben of een andere mening hierover? ik hoor het graag van u.