Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een dergelijk template voor een WordPress site? Ik leg het je graag uit.

WordPress templates

Veel WordPress websites werken met vaste WordPress templates. Zie het als een thema voor jouw website die je alleen nog maar hoeft ‘in te kleuren’. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een dergelijk template voor jouw WordPress site?

De voordelen van WordPress templates

Het belangrijkste voordeel is de prijs, een WordPress template heb je al voor €60,- en het template is volledig aan te passen aan jouw huisstijl. Vaak worden templates compleet geleverd met mogelijkheden voor verschillende homepages, een blog, contactpagina’s etc. Een ander voordeel van een thema voor jouw site is dat het onderhoud van je site vaak wordt gedaan door de ontwikkelaar, al ben je daarvoor wel afhankelijk van de snelheid van de ontwikkelaar.
  • Al een template vanaf €60,-
  • Demo voorbeelden beschikbaar
  • Binnen enkele uren website online
  • Kleuren wijzigen vanuit beheer

De nadelen van WordPress templates

Toch heeft een WordPress template ook de nodige nadelen. Een gemiddeld template zit vol met plug-ins. Handig dat je extra functionaliteiten kunt toevoegen aan jouw website, maar het betekent ook dat jouw site een stuk trager wordt. En dat is weer ongunstig voor de Google indexering. Daarnaast ben je gebonden aan de limitaties van een template. Templates zijn doorgaans slecht geprogrammeerd, waardoor een structurele wijziging of uitbreiding erg complex en kostbaar kan zijn. En je bent overgeleverd aan de snelheid van de ontwikkelaar van het template als het gaat om het compatibel maken van plug-ins met de laatste WordPress versie.
  • Vaak teveel onnodige plugins
  • Website wordt trager door vele plugins
  • Beperkte mogelijkheden voor aanpassingen
  • Doorgaans slecht geprogrammeerd
  • Uitbreiding vaak erg complex en kostbaar

Open Source

WordPress is Open Source en wordt dus voortdurend verbeterd. Dit zul je ook terugzien in de hoeveelheid updates die er verschijnen voor plug-ins, maar ook voor de core zelf. Het is aan te bevelen om WordPress te updaten zodra dit mogelijk is. Maar dit betekent ook dat je na elke update moet controleren of het thema nog volledig naar behoren functioneert. En bij een template ben je dus ook afhankelijk van de ontwikkelaar als het gaat om compatibele plug-ins. Daardoor kunnen de kosten bij een template uiteindelijk hoger uitvallen dan bij maatwerk. Uit ervaring weten we dat een maatwerk WordPress website over een periode van 5 jaar goedkoper uitvalt dan een website op basis van een template.

Mijn Advies

Ik raad je altijd aan om een WordPress maatwerk website te laten maken. Het is weliswaar niet de goedkoopste optie, maar je bent er wel zeker van dat jouw website helemaal aansluit bij je wensen. Bij een template ben je altijd gebonden aan de limitaties van het template.

Wil je vrijblijvend overleggen over de beste mogelijkheid voor jouw website?
Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden voor jouw situatie.

Vaak al binnen 4 uur krijg je een persoonlijk antwoord.