Herken een nepwebshop dankzij deze tips

Je winkelt waarschijnlijk steeds meer online. Zeker nu. Als je online shopt wil je dat dit veilig en soepel verloopt. Lees daarom de tips om je aankopen via internet zo veilig mogelijk te doen.

Winkel bij erkende websites

Oplichters slaan soms toe via nepwebshops. Ze doen je een aanbod waar je bijna geen ‘nee’ tegen kunt zeggen. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Doe je aankopen dus zoveel mogelijk bij websites met een erkend keurmerk zoals het Thuiswinkel Waarborg. Of kijk of de webshop lid is van een andere organisatie die een keurmerk uitgeeft.

Als het keurmerk op de site van de webshop staat, controleer je of de shop echt lid is door op het beeldmerk te klikken. Je hoort dan terecht te komen bij het Certificaat Thuiswinkel Waarborg.

Hier moet je op letten

 • Nepwebwinkels gebruiken vaak een internetadres met daarin de naam van een echte webshop. Soms nemen ze ook de huisstijl en het logo van de echte webshop over. Kijk dus goed of je bij de échte webshop zit. Voorbeeld hiervan is: Dixons (www.dixons.nl) en oplichters gebruikte (www.dixxons.nl) (Artikel: https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/dixons-winkelcom-misbruikt-gegevens-dixons/)
 • Is het een onbekende webshop? Zoek dan eerst informatie over de webshop via internet. Of zoek ervaringen van anderen.
 • Voordat je een betaling doet, kun je via Mijnpolitie.nl controleren of de verkoper bekend is bij de politie.
 • Controleer op de website van de winkel waar het bedrijf gevestigd is. En of de webshop bereikbaar is via een telefoonnummer. Check ook of ze informatie hebben over een retourbeleid. Ontbreekt deze info? Doe je aankoop dan ergens anders.
 • Controleer of de webshop ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl).

Wat kun je zelf doen?

 • Betaal je met een creditcard? Vul dan pas je creditcardnummer, vervaldatum en beveiligingscodes in, als je zeker bent van de aankoop. En als je zeker weet dat de webshop veilig is. Controleer dit zeer goed!
 • Check altijd of je gebruik maakt van een veilige verbinding. Dat doe je zo:
  Controleer het webadres
  Het webadres begint met een ‘https’. De ‘s’ staat voor ‘secure’ (veilig).
  Zoek het slotje in je browser
  Als je op het slotje in de browser klikt, vind je de certificaatinformatie. Dit wil niet altijd iets zeggen omdat je tegenwoordig ook gratis SSL certificaat kunt aanmaken.

Betaal je aankopen veilig

 • Met iDEAL betaal je veilig én eenvoudig via internetbankieren of de app. Je kunt iDEAL op je computer, mobiele telefoon en op je tablet gebruiken.
 • Betaal je met je creditcard? Een voordeel van online betalen met je creditcard is dat vrijwel alles wat je koopt tot 180 dagen na aankoop verzekerd is tegen schade, niet leveren door de verkoper, verlies of diefstal.

Bron:
https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/