Blog en nieuws

Out of the box denken

Hoe vaak krijgen we in het echte leven niet te maken met morele dilemma’s? Dit verhaal over een sollicitant illustreert perfect hoe het kan lonen om dergelijke morele vraagstukken eens totaal anders te benaderen.

Stel je eens voor dat je aan het solliciteren bent en het volgende dilemma moet oplossen: Tijdens een stormachtige avond rijd je alleen in je auto. Je passeert een bushalte en je merkt dat drie personen op de bus aan het wachten zijn:

1. Een oud vrouwtje dat elk moment kan sterven;
2. Een goede vriend die ooit jouw leven redde;
3. De man of vrouw van uw dromen.

Welke van deze drie mensen zult u een lift aanbieden, wetende dat er maar één iemand mee kan? Denk daar eerst eens over na voor je verder leest. Dit morele vraagstuk werd namelijk ooit gebruikt tijdens een sollicitatie.

Redding ‘Out of the box’

Voor elke keuze valt iets te zeggen. Je zou het oude vrouwtje kunnen oppikken omdat ze anders gaat sterven en je haar dus eerst moet redden; Of je zou die goede vriend kunnen meenemen als wederdienst voor het feit dat hij uw leven heeft gered. Maar in die gevallen zul je misschien nooit jouw droomman- of vrouw vinden.

De sollicitant die de baan vergund werd uit meer dan 200 kandidaten had geen enkele moeite met dit dilemma. Zijn geniale antwoord luidde: ,,Ik zou mijn autosleutels aan mijn goede vriend geven en hem het oude vrouwtje naar het ziekenhuis laten brengen. Ik zou aan de halte achterblijven om samen met de vrouw van mijn dromen te wachten op de bus.

Vergeet dus nooit hoe waardevol het kan zijn om eens ‘Out of the box’ te denken.